czwartek, 28 kwietnia 2011

"Zalogowany" - spektakl Teatru MORALITET



Spektakl ukierunkowany na weryfikację potencjalnych zagrożeń
płynących z internetu.
Internet jest kopalnią wiedzy, ale jednocześnie ma wielkie
możliwości rozpowszechniania treści zagrażających naszemu
bezpieczeństwu i zdrowiu.
Zdobywajmy umiejętności korzystania z internetu, ale bądźmy
również krytyczni wobec treści tam zawartych.

Wystapili: Agnieszka Marzec i Przemysław Włosek.
Logistyką zajmował się Grzegorz Klimaszewski.



środa, 20 kwietnia 2011

Wielkanoc, Pascha, Niedziela Wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie



- najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.

W 325 roku, podczas soboru nicejskiego ustalono, że będzie się je obchodzić w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca.

Z obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, z kurkiem po dyngusie, palma wielkanocna, wysyłanie kart świątecznych i in.
Zapraszamy do biblioteki na ul. Brzeźną 10. Można obejrzeć wystawę wielkanocnych kart świątecznych pochodzących z różnych krajów świata.

Wszystkim odwiedzającym nasz blog życzymy zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie.

Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej.

środa, 13 kwietnia 2011

Kraj Kwitnącej Wiśni - Japonia





O kulturze, obyczajach i najwięcej o kuchni Japonii opowiadali członkowie Łódzkiego Oddziału Towarzystwa Polsko-Japońskiego: Beata Sobierajska, Agnieszka Stopczyk i Maciej Stępiński.

Spotkanie nieodpłatne. Dziękujemy!

W Japonii jedzenie oraz jego przygotowanie jest rytuałem.

W przygotowanie potraw wkłada się wiele serca i pracy. Jedzenie jest ucztą dla oczu, gdyż dużą wagę przywiązuje się do świeżości produktów, sposobu ułożenia, a także koloru potraw.

Podstawą kuchni jest ryż. Podawany jest z przyrządzanymi na wszelkie możliwe sposoby rybami i owocami morza. W japońskiej kuchni spotkamy również makarony, wszelkie warzywa, grzyby, wodorosty i glony.

Z przypraw używa się m.in. sosu sojowego, ostrego chrzanu wasabi, octu ryżowego.

Do posiłków pija się o-chę, czyli zieloną herbatę.

Pija się również wytwarzaną z ryżu sake - najsłynniejszy japoński napój alkoholowy oraz piwo.

W spotkaniu uczestniczyli przyszli kucharze z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 "Gastronomik".