O kulturze, obyczajach i najwięcej o kuchni Japonii opowiadali członkowie Łódzkiego Oddziału Towarzystwa Polsko-Japońskiego: Beata Sobierajska, Agnieszka Stopczyk i Maciej Stępiński.
Spotkanie nieodpłatne. Dziękujemy!
W Japonii jedzenie oraz jego przygotowanie jest rytuałem.
W przygotowanie potraw wkłada się wiele serca i pracy. Jedzenie jest ucztą dla oczu, gdyż dużą wagę przywiązuje się do świeżości produktów, sposobu ułożenia, a także koloru potraw.
Podstawą kuchni jest ryż. Podawany jest z przyrządzanymi na wszelkie możliwe sposoby rybami i owocami morza. W japońskiej kuchni spotkamy również makarony, wszelkie warzywa, grzyby, wodorosty i glony.
Z przypraw używa się m.in. sosu sojowego, ostrego chrzanu wasabi, octu ryżowego.
Do posiłków pija się o-chę, czyli zieloną herbatę.
Pija się również wytwarzaną z ryżu sake - najsłynniejszy japoński napój alkoholowy oraz piwo.
W spotkaniu uczestniczyli przyszli kucharze z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 "Gastronomik".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz